Dostupni linkovi

Rusija i Katar za političko rešenje sirijskog sukoba


Rusija i Katar založili su se danas za političko rešenje sirijskog sukoba tokom sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina sa katarskim ministrom spoljnih poslova Šeikom Mohamedom bin Abderahmanom Al-Tanijem u Sočiju. Sirija je bila glavna tema razgovora dvojice zvaničnika, rekao je novinarima šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Uprkos svim razlikama u našem pristupu, glavna stvar koja nas je povezuje jeste težnja da se postigne političko rešenje, rešenje koje će dozvoliti da se sačuva teritorijalni integritet Sirije, njen suverenitet i spreči njeno uništenje", rekao je Lavrov u Sočiju.

Katarski šef diplomatije je rekao da je došao u Rusiju da razgovara o mogućnosti da se spase politički proces u Siriji i takodje insistirao na tome da treba ; da se sačuvaju jedinstvo i teritorijalni integritet Sirije. ; "Sirijski narod već pet godina pati zbog ove krize. Treba svi da ujedinimo napore da je okončamo", rekao je on i dodao da je Putinu preneo poruku emira Katara o situaciji u Siriji i nedavnoj eskalaciji napetosti ; u Alepu, na severu Sirije.

Krhki prekid vatre dogovoren je u Alepu, uz posredovanje Amerikanaca i Rusa posle dve nedelje bombardovanja i sukoba izmedju sirijskih vladinih snaga i pobunjenika u kojima je poginulo 25 ljudi. Prekid vatre stupio je na snagu u noći od srede na četvrtak na 48 sati.

XS
SM
MD
LG