Dostupni linkovi

Na Kosovu zadovoljstvo odlukom Evropske komisije


Ilustracija

Na Kosovu svi zadovoljni povodom odluke Evropske komisije. Nakon jučerašnjeg članstva Kosova u UEFA-i, kažu da je ovo – nedelja uspeha Kosova.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, napisao je na Facebook-u da nakon decenija od izolacije više neće biti potrebe da se čeka ispred ambasda i da neće biti odbijanja za vizu.

“Ovo nismo dobili na poklon, već smo zaslužili liberalizaciju našim zajedničkim radom. Kada radimo zajedno, nema granice koja može da nas zaustavi. Neka vam je sa srećom liberalizacija danas, UEFA juče. Istorijska nedelja”, napisao je on.

Kadri Veselji, predsednik Skupštine, kazao je da je ovaj događaj dodatni razlog da se građani Kosova osećaju ponosnim stanovnicima Evrope.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je liberalizacija viza proces koji će dokazati posvećenost Kosova.

“Svaki građanin Kosova odgovoran je za ovaj uspeh”, rekao je on, te dodao da će se Kosovo u budućnosti pridržavati svih pravila EU.

Bekim Čolaku, ministar za evropske integracije od građana je zatražio strpljenje i razumevanje do konačnog stupanja na snagu ove odluke.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, kazao je da će se ovaj dan uvek pamtiti. Odluka Evropske komisije je potvrda Kosovu na evropskoj perspektivi, dodao je on.

“Čestitam vladi i zemlji za odrađeni posao. Istovremeno, Vlada I Skupština, civilno društvo i opozicija, svi trebate biti ponosni ovim uspešnim projektom. Ovo nije bio lak put, ali smo uspeli zahvaljujući zajedničkom radu”, naveo je on.

XS
SM
MD
LG