Dostupni linkovi

Kerry u nedjelju u Ženevi: Podržati prekid vatre u Siriji


Američki državni sekretar John Kerry putuje u nedjelju u Ženevu u znak podrške prekidu vatre u Siriji gdje su nastavljeni sukobi u provinciji Alep, glavnom poprištu građanskog rata u toj zemlji, saopštio je Stejt department.

Kerry će u nedjelju i ponedjeljak imati razgovore sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Staffanom de Misturom i kolegama iz Saudijske Arabije i Jordana, izjavio je portparol američke diplomatije John Kirby.

"Američki državni sekretar putuje u Ženevu da bi podržao obustavu sukoba na sirijskoj teritoriji kako bi humanitarnim organizacijama bio omogućen pristup ugroženim područjima", rekao je Kirby.

Više od 200 osoba poginulo je za osam dana u sukobima na sjeveru Sirije, posebno u provinciji Alep, što su UN ocijenile kao "monstruozno nepoštovanje života civila s obje strane".

Porast nasilja i sukoba zaraćenih strana u Siriji uništio je prekid vatre koji je stupio na snagu 27. februara uz posredovanje SAD i Rusije. Zbog eskalacije nasilja dovedeni su u pitanje već krhki indirektni pregovori pod okriljem UN u Ženevi.

XS
SM
MD
LG