Dostupni linkovi

Sarajevo: Nastavak suđenja Radončiću


Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje rada pravosuđa.

Za današnje ročište predviđeno je saslušanje svjedoka Aide Topalović, Himze Selimovića i Dalide Burzić.

Radončiću se, zajedno sa Bakirom Dautbašićem, Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem, sudi zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti da su prisiljavali Azru Sarić da u slučaju "Keljmendi" da lažni iskaz pred sudom u Prištini, kao i da ne svjedoči u istrazi koja se protiv Radončića vodi pred Tužilaštvom BiH.

Oni su optuženi i da su uticali na Zijada Hadžijahića, službenika Ambasade SAD, da vrši pritisak na Tužilaštvo BiH u predmetu koji se vodi protiv Radončića, za šta je njegova supruga nagrađena ambasadorskim mjestom u Sloveniji.

Na prethodnom ročištu saslušani su advokat Vasvija Vidović i novinar Indira Ćatić.

Vidovićeva tada nije željela da položi dio zakletve svjedoka pred početak ročišta, pojasnivši da joj to ne dozvoljava činjenica da je punomoćnik Radončića i Šahmanove od 2014. godine i da je u tome sprečava advokatska obavez.

Ona je navela da nije saslušavala nijednog svjedoka u ovom predmetu i da se u kosovskom slučaju "Keljmendi" koji je započeo 1993. godine, a koji se dovodi u vezu sa Radončićem bavila političkom pozadinom, što mu je, kako je rekla, i suština.

Sud BiH ukinuo je 15. aprila pritvor Radončiću i odredio mu mjere zabrane, među kojima je napuštanje Kantona Sarajevo. Suđenje Radončiću, Dautbašiću, Šahmanovoj i Hadžijahiću počelo je 30. marta.

XS
SM
MD
LG