Dostupni linkovi

Zatvoren štand nepriznate Ahazije na budvanskom Sajmu turizma


Vlada Crne Gore je, prema još uvijek nezvaničnim informacijama, zatvorila štand Privredne komore Abhazije na Sajmu turizma u Budvi.

Ministarstvo vanjskih poslova je najavilo da će se oglasiti tokom dana, a prema medijskim informacijama, abhazijski štand u Budvi je zatvorila policija po nalogu crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova koje je reagovalo nakon zahtjeva za zatvaranje štanda koje je uputilo Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije.

„Nakon što smo kategorički odbili da zatvorimo štand, shvatili su da ne mogu da nas otjeraju na silu, pa su prekrili štand ceradom“, riječi su predsjednika Privredne komore Abhazije Genadija Gagulija koje je objavio sajt abhazijske Privredne komore.

Abhazija je, nakon rata izmedju Gruzije i Rusije, proglasila nezavisnost od Gruzije koja je i dalje smatra svojom teritorijom okupiranom od strane Rusije.

Inače, Gruzija uvijek nastoji da sprječava učešće Abhazije na međunarodnim, političkim, kulturnim i sportskim događajima.

Zanimljivo je da je predsjednik abhazijske Privredne komore Genadij Gagulija izjavio da je Abhazija ostala na listi učesnika i u zvaničnom katalogu Sajma gdje je predstavljena kao nezavisna država.

Međutim,Ranko Pavićević, predsjednik žirija EXPO Trophy - nagrade koja se dodjeljuje za najbolji štand, za RSE je rekao da je, nakon provjere, ustanovio da u zvaničnom spisku sajma nema „takvog štanda“, te da mu nije poznato da li je abhazijska Privredna komora mogla biti na nekom drugom štandu.

XS
SM
MD
LG