Dostupni linkovi

Hag: Karadžić zatražio privremeno puštanje


Radovan Karadzić, ožujak 2016.
Radovan Karadzić, ožujak 2016.

Ratni predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić uputio je zahtjev novoformiranom Žalbenom vijeću Međunarodnog mehanizma za međunarodne sudove (MICT) za privremenim puštanjem na slobodu iz haškog pritvora.

Karadžić je zatražio da se kopirani zahtjev dostavi nizozemskim vlastima, ali i onima u Republici Srpskoj gdje želi otići na privremenu slobodu do okončanja žalbenog procesa na prvostupanjsku presudu od 40 godina zatvora.

U zahtjevu se Karadžić obvezao poštivati pravila privremenog puštanja Međunarodnog suda UN-a, "poput pojavljivanja u Hagu kad god se od njega zatraži, kao i da neće dovoditi u opasnost bilo koju žrtvu, svjedoka ili druge osobe".

Podsjetimo, nakon što je prvostupanjski osuđen prošli mjesec, Karadžić je dobio 90 dana za pripremu najave žalbe, što je tri puta više od predviđenog vremena.

Sudac Theodor Meron, koji je inače potvrđen i kao predsjedavajući Žalbenog vijeća u žalbenom slučaju Karadžić, u odluci je naložio da se najava žalbe na prvostupanjsku presudu podnese ne kasnije od srijede, 22. lipnja ove godine.

Karadžić je podsjetimo, uhićen tek 2008. godine nakon niza godina skrivanja od haških optužbi za progone, genocid i ostale zločine VRS-a u BiH (1992-1995). Činjenica da je bio u bijegu uzeti će mu se kao otegotna okolnost u vezi zahtjeva.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG