Dostupni linkovi

Crna Gora: Bivši imam iz Bara poginuo u Siriji


Adem Mustafić iz Bara, peti je crnogorski državljanin koji je poginuo na ratištu u Siriji boreći se na strani Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Adem Mustafić je bio deset godina imam Islamske zajednice u Podgradskoj džamiji u Baru, potvrdio je RSE glavni imam Islamske zajednice Bara Mujdin ef. Milaimi.

Mustafić je prije tri godine napustio Islamsku zajednicu Crne Gore i prije godinu dana se pridružio ekstremistima IDIL-a.

Glavni imam Bara Mujdin ef. Milaimi kaže da Islamska zajednica čini velike napore da odvrati mlade ljude od pogrešnog puta u čemu ima dosta uspjeha.

Ipak, prema riječima glavnog imama, na pojedince nije moguće uticati. Glavnog imama Bara ef. Milaimija smo pitali za ocjenu gdje je bila tačka preloma kod Mustafića da odluči da napusti Islamsku zajednicu i pridruži se ekstremistima IDIL-a.

"S obzirom da sam sa njim deset godina radio, mogu reći da je on imao vrlo lijep moral i narav. Ali je imao svoje ideje na koje ja nisam mogao nikako da utičem kao kolega. Bez obzira što je bio vrlo društven i što smo imali jako dobre odnose, tu svoju ideju je imao. Niko nije mogao da ga spriječi i uradio je to što je uradio. Preko svojih mreža i ljudi koji se bave time uključio se u tu aferu i tu priču. A kada se tu uđe, izgleda više nema povratka. Na žalost njegova sudbina je bila takva", rekao je ef. Milaimi.

XS
SM
MD
LG