Dostupni linkovi

Smanjuje se broj migranata u Egejskom moru


ilustracija
ilustracija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da mere za zaustavljanje talasa migranata koji žele da dođu u Evropu pokazuju rezultate.

Međutim, on je upozorio da bi krijumčari brzo mogli da promene rute.

Stoltenberg je, tokom posete Ankari, rekao da kolektivni napori donose promene i da se broj migranata koji prelaze preko Egejskog mora "značajno smanjuje".

Šef NATO-a je, međutim upozorio da borba protiv krijumčara zahteva fleksibilnost jer krijumčari mogu brzo da promene svoje rute".

Migrantska kriza pokazuje koliko je hitno potrebno naći rešenje sirijskog sukoba, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji s turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Početkom aprila je stupio na snagu sporazum EU i Turske koji previđa da svi migranti koji nelegalno dođu na grčka ostrva budu vraćeni u Tursku, a da EU za svakog vraćenog migranta odobri azil jednom ratnom izbeglici smeštenom na turskoj teritoriji.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, u Grčkoj je tokom prethodnih 10 dana registrovano manje od 70 dolazaka dnevno, dok je pre primene sporazuma svakog dana dolazilo gotovo 1.700 migranata.

U Turskoj je smešteno oko 2,7 miliona izbeglica iz Sirije. Brodovi NATO-a su u februaru počeli da patroliraju u Egejskom moru kako bi pomogli da se zaustavi krijumčarenje migranata.

XS
SM
MD
LG