Dostupni linkovi

Bela kuća: Rijad nema razloga da proda imovinu u SAD


Bela kuča

Bela kuća neće podržati zakon koji bi omogućio objavljivanje detalja istrage o eventualnoj umešanosti Saudijske Arabije u terorističke napade 2001. godine i ne očekuje da će Rijad prodati imovinu u SAD, te naštetiti američkoj ekonomiji.

Američka Vlada uverena je da Saudijska Arabija neće ispuniti svoje pretnje, jer predsednik Barak Obama ne podržava taj zakon i neće ga potpisati.

"Njujork tajms" otkriva da je saudijski ministar spoljnih poslova Adel al DŽubeir zapretio zastupnicima američkog Kongresa da će Rijad biti prisiljen da proda svoju imovinu u SAD, vrednu 750 milijarda dolara, u kojoj su i američke državne obveznice, kao odgovor na izglasavanje zakona.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest navodi da je predsednik Barak Obama "uveren da Saudijci prepoznaju zajedničke interese u očuvanju stabilnosti globalnog finansijskog sistema".

Obama, koji ove sedmice putuje u Saudijsku Arabiju, protivi se zakonu zbog toga što on "izlaže SAD tužbama državljana drugih zemalja".

"Ukoliko otvorimo mogućnost da pojedinci u SAD mogu tužiti druge vlade tada otvaramo i mogućnost da pojedinci tuže SAD u drugim državama", navodi Obama, odbacujući tvrdnje da se SAD boje ekonomskog kolapsa ako Rijad ispuni svoju pretnju.

Većina od 19 napadača koji su 11. septembra 2001. godine napali Njujork i Pentagon bili su državljani Saudijske Arabije.

Američka istraga do sada, kako se tvrdi, nije dokazala umešanost niti podršku saudijske Vlade tim terorističkim napadima.

XS
SM
MD
LG