Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN osudilo ispaljivanje balističkog projektila


Vijeće sigurnosti UN osudio je neuspjelu probu balističkoj projektila koju je izvršila Sjeverna Koreja i upozorava da je to "čisto kršenje" rezolucija UN i da će biti preduzete nove kaznene mjere protiv Pjongjanga.

Stručnjaci su izrazili uvjerenje da je Sjeverna Koreja pokušala da lansira balistički projektil srednjeg dometa, što je protivno sankcijama UN.

"Članovi Vijeće sigurnosti UN snažno osuđuju ispaljenje balističkog projektila koje je 15. aprila izvršila Sjeverna Koreja. Iako je ispaljenje bilo neuspješno, ovaj pokušaj je jasno kršenje rezolucija Vijeće sigurnosti UN ", ističe se u saopštenju Vijeća.

Sjeverna Koreja navodi da je ispaljenje izvršeno na Dan Sunca kojim se obilježava rođendan osnivača te države Kim Il Sunga.

Pjongjang je u januaru izvršio četvrtu nuklearnu probu i ispaljenje dalekometne rakete u februaru nakon čega je uvedena nova runda sankcija Sjevernoj Koreji.

U saopštenju se dodaje da će Vijeće sigurnosti UN "nastaviti da pažljivo prati situaciju i da će preduzeti značajne mjere u skladu sa ranije izraženom odlučnosti".

XS
SM
MD
LG