Dostupni linkovi

Kerry pozvao Iran da pomogne u okončanju rata u Siriji i Jemenu


John Kerry, državni sekretar SAD
John Kerry, državni sekretar SAD


Američki državni sekretar John Kerry pozvao je u četvrtak, 7.aprila, Iran da pomogne međunarodnoj zajednici da okonča ratove koji razdiru Siriju i Jemen.

Kerry je ovo rekao prilikom posjete Bahreinu, prve posjete toj maloj zalivskoj monarhiji od 2010. godine.

Američki šef diplomatije iskoristio je priliku boravka u Pesijskom zalivu da pozove Iran "da dokaže svijetu da želi da bude konstruktivan član međunarodne zajednice, da doprinese miru i stabilinosti i da pomogne u okončanju rata u Jemenu i u Siriji".

Kerry je govorio na konferenciji za medije pored svog kolege iz Bahreina šeika Kaleda ben Ahmeda al Kalife. Sunitska vlada Bahreina u januaru je prekinula veze sa šiitskim Iranom u vrijeme kada je Saudijska Arabija zahladnila odnose s Teheranom, a slijedile su je i druge Zalivske zemlje.

"Da, želimo da Iran izmijeni svoju vanjsku politiku", rekao je bahreinski šef diplomatije i osudio "hegemonistčko" ponašanje svog moćnog susjeda.

Kerry je takođe osudio destabilizirajuće akcije Teherana u regionu ali i pozdravio nuklearni sporazum koji su postigle velike sile s Iranom u julu 2015. godine.

Taj sporazum koji je stupio na snagu u januaru omogućio je ukidanja sankcija Teheranu i smatra se istorijskim dostignućem vlade predsjednika SAD Baraka Obame i početak približavanja između bivših neprijatelja Irana i SAD.

Sunitske monarhije u Zalivu koje su vojni i naftni partneri SAD zabrinute su politikom Vašingtona prema Teheranu i brinu da bi SAD mogle da preokrenu politiku i približe se Iranu.

U pokušaju da ohrabri svoje saveznike Kerry je pozvao Iran da pomogne da se promijeni dinamika u tom regionu.

Pitanje Jemena i Sirije takođe će biti razmatrano u Manami kada Kerry bude razgovarao sa svojim kolegama iz zemalja Savjeta za saradnju u Zalivu (Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar i Oman).

Američki državni sekretar ipak nije mogao da izbjegne neugodno pitanje ljudskih prava u Bahreinu, zemlju koju vodi sunitska dinastija optužena da sistematski ugnjetava šiitsku većinu.

Kerry je rekao da su "poštovanje ljudskih prava i inkluzivan politički sistem neophodni".

Bahrein potresaju povremeni neredi od protesta 2011. u jeku "Arapskog proleća", koji je pokrenula šiitska većina protiv sunitske dinastije na vlasti.

XS
SM
MD
LG