Dostupni linkovi

Đurić: Besmislen predlog Edite Tahiri


Marko Djuric

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas da je predlog Edite Tahiri, ministarke u Vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom, da se o demarkaciji granica razgovara u Briselu zlonameran i besmislen pokušaj sakupljanja jeftinih političkih poena među kosovskim Albancima.

Đurić je novinarima u Beogradu rekao da je to besmislen predlog, jer između Kosova i centralne Srbije ne postoji granica niti, samim tim, može da bude razgovora o bilo kakvoj demarkaciji granice.

"Samo država Srbija ima svoje granice, u tim granicama je priznata od strane UN", rekao je Đurić novinararima.

On je naveo da takve izjave samo udaljavaju dve stane i ne doprinose dijalogu, već podstiču animozitete, mržnju i sukobe.

"Gde je tu noramalizacija odnosa, gde je bilo kakva ideja da dođe do bilo kakvog pomirenja i približavanja. Naprotiv, to je svađalačko, prizemno ponašanje sa ciljem da se skupe jefitni domaći politički peoni među kosovskim Albancima", rekao je Đurić.

Kosovska ministarka Tahiri,zadužena za dijalog, izjavila je da Priština traži da "demarkacija granice sa Srbijom" bude uključena u dijalog Beograda i Prištine, preneo je juče prištinski list "Zeri".

Đurić je izjavio da Priština tokom pregovora u Beču nije bila sklona tome da se postigne dogovor o transportu opasnih materija i ocenio da je to politička blokada, koja suštinski postoji samo “u glavama i na papiru”.

Đurić je rekao da Beograd ne stvara prepreke i barijere za normalno odvijanje trgovine i da bi pitanje zabrane kamionima iz centralne Srbije koji prevoze opasne materije da uđu na Kosovo trebalo rešiti dijalogom, a da je trenutna situacija štetna, nepotrebna i loša za obe strane.

XS
SM
MD
LG