Dostupni linkovi

BiH: Suđenje bivšem članu Predsjedništva za ratne zločine


Sud BiH
Sud BiH

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, danas je počelo suđenje četvorici optuženih za zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom na području Doboja i Teslića, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Milan Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić optuženi su da su od početka maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u "udruženom zločinačkom poduhvatu koji je bio usmjeren protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva".

Optuženima su na teret stavljeni "napadi vojske, policije i paravojnih formacija prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani, te odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja".

Više od hiljadu osoba je zatvoreno u logore, gdje su mučeni, zlostavljani i premlaćivani. Trajne posljedice po zdravlje imaju i danas mnogi preživjeli", kazao je tužilac Mirza Hukeljić.

Optuženi Paravac je u to vrijeme bio predsjednik, a Ninković član Kriznog štaba opštine Doboj, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, dok je Savić bio njegov zamjenik.

Paravac je u periodu između 2003. i 2006. godine bio član Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG