Dostupni linkovi

Francuska: Naoružani agenti u civilu patroliraće u vozovima


Naoružani agenti u civilu patroliraće u vozovima u Francuskoj, u okviru mera bezbednosti uvedenih posle terorističkih napada na Pariz, saopštio je danas direktor francuske železnice Gijom Pepi.

"Naši agenti patroliraće u vozovima naoružani i u civilu, a imaće ovlašćenje da pucaju", rekao je Pepi francuskim medijima.

Francuske železnice (SNCF) do sada su imale na raspolaganju agente koji su oružje mogli upotrebiti isključivo u uniformi, a novim zakonom o bezbednosti u saobraćaju, koji je stupio na snagu u sredu, ta mogućnost predvidjena je i za agente u civilu.

Pepi je takodje potvrdio da će obezbedjenje po uzoru na aerodromsko patrolirati u brzim vozovima "Talis", koji povezuju Francusku sa Belgijom, Nemačkom i Holandijom.

U avgustu prošle godine, u brzom vozu "talis" na relaciji Pariz-Amsterdam, u poslednjem trenutku sprečen je masakr zahvaljujući reakciji francuskih, britanskih i američkih putnika, koji su uspeli da savladaju naoružanog muškarca za kojeg se sumnjalo da je radikalni islamista.

XS
SM
MD
LG