Dostupni linkovi

Francuska: Demonstranti već treću noć protestuju u Parizu


Protest u Parizu, 31. mart 2016.
Protest u Parizu, 31. mart 2016.

Stotine demonstranata protestovalo je u noći između subote i nedelje na Trgu Republike u Parizu protiv reformi na tržištu rada, a razišle su se rano jutros posle intervencije policije, prenela je agencija Frans pres.

Sindikatima i studentskim organizacijama koji su u četvrtak stupili u generalni štrajk zbog najavljene izmene propisa na tržištu rada, pridružile su se i stotine gradjana, tražeći od socijalističke vlade da odbaci predložene zakone.

Na društvenim mrežama postavljen je haštag "Noć protesta", kojim demonstranti traže od vlade i ispunjenje brojnih drugih zahteva, a protesti sindikata i studenata u Francuskoj pokrenuli su i građanske inicijative u drugim evropskim zemljama, poput pokreta "Occupy" (Okupiraj) ili "Indignes" (Ozlojedjeni), da iskažu svoj bunt protiv lažnog morala i korupcije.

Policija je rano jutros rasterala nekoliko desetina najupornijih učesnika protesta, a nešto kasnije, na zvaničnom nalogu štrajkača na Tviteru postavljena je poruka "Ništa nas ne može zaustaviti".

XS
SM
MD
LG