Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović: Nećemo prihvatiti sramotnu presudu Šešelju


Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u četvrtak 31. marta, u Sofiji da je oslobadđajuća presuda Vojislavu Šešelju poraz međunarodnog krivičnog prava i poručila da Hrvatska ne može da prihvati takvu "sramotnu" presudu.

"Današnja oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima doista je ogroman udarac međunarodnom krivičnom pravu. Ona je upravo sramotna", rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Sofiji, gdje boravi u zvaničnoj posjeti, prenela je agencija Hina.

Ona je podsetila da je Haški tribunal osudio Šešelja na četiri godine i devet mjeseci zatvora zbog iskazivanja nepoštovanja prema sudu i zbog prijetnje svjedocima u pojedinim slučajevima, a danas ga je oslobodio zbog huškanja i podsticanja na ekstermizaciju, uništavanje naroda i za genocid, što, kako je rekla, ne može biti ništa drugo nego poraz međunarodnog krivičnog prava.

"Danas molimo za sve njegove žrtve i žrtve velikosrpske politike, od Vukovara preko Škabrnje do Sarajeva, Srebrenice i do Kosova", rekla je hrvatska predsednica.

Ona je rekla da je Hrvatska danas slobodna i samostalna država i da je "Šešeljeva politika upravo u Hrvatskoj doživjela svoj prvi i najveći poraz".

"Moram kazati i da Hrvatska ne može i neće prihvatiti ovu sramotnu presudu i nastavićemo raditi sve što je u našoj moći kako bi pravda bila zadovoljena. Međunarodno pravo možda je danas zakazalo, ali vjerujte mi, pravda neće", rekla je predsjednica Hrvatske.

XS
SM
MD
LG