Dostupni linkovi

IDIL poziva na napade na Merkel i aerodrom u Bonu


Kancelaraka Angela Merkel
Kancelaraka Angela Merkel

Militantna "Islamska država" (IDIL) postavila je fotografije na internetu pozivajući njemačke muslimane da izvedu napade poput onog u Briselu, ukazujući konkretno na kancelariju kancelarke Angele Merkel i aerodrom u Keln - Bon, objavila je SITE obavještajna grupa.

Zapadna Evropa je na visokom stepenu uzbune od kada je prošle sedmice "Islamska država" izvela samoubičke napade na briselski aerodrom i metro ubivši 35 ljudi,a povrijeđeno je blizu 300.

U srijedu, 30 .marta, francuska policija je saopštila sa istražuju muškaraca pod sumnjom da je planirao skori akt "ekstremnog nasilja".

Na fotografijama i grafikama IDIL-a objavljenim u njemačkim medijima u četvrtak, 31. marta, vide se slogani na njemačkom kojim se muslimani pozivaju na nasilje protiv "neprijatelja Alaha".

Njemačka federalna policija BKA koja prati osumnjičene militante sa njemačkim pasošima koji su se vratili iz Sirije i Iraka, saopštila je da su znali za fotografije, ali da njihova publikacija nije zahtijevala dodatane mjere sigurnosti.

"Znali smo za ovaj metrijal i naši eksperti ga provjeravaju", rekla je portparolka BKA ."Jasno je da je Njemačka u fokusu međunarodnog terorizma i da se napadi mogu dogoditi, ali taj materijal nije prominjenio naše bezbjednosne procjene".

Šef njemačke federalne policije Holger Muench izjavio je nakon napada na Brisel 22.marta, da "Islamska država" planira da nastavi sa "spektakularnim" napadima u Evropi zato što žele da nadoknade gubitke na bojnom polju i Iraku i Siriji.

Jedan rasprostranjeni uradak IDIL-a pokazuje kako borbena figura stoji na terenu i gleda u Keln - Bon aerodrom dok u opsu stoji " Što su tvoja braća u Begiji bila u stanju da urade, možeš i ti".

U drugom se vidi zgrada konacelarke u Berlinu u vatri dok borac "Islamske države" stoji ispred zgrade. U opisu piše " Njemačka je bojno polje" .

Njemačka se prošle godine pridružila međunarodnoj koaliciji koju predvode SAD protiv IDIL-a, ograničavajući svoju ulogu samo na izviđanje i obezbjeđivanje goriva, nakon što su militanti 13.novembra u Parizu izveli seriju napada u kojima su ubili 130 ljudi.

XS
SM
MD
LG