Dostupni linkovi

Zbog glasina u migrantskom kampu u Grčkoj razglas


Idomeni, izbjeglički kamp Grčka 28. mart 2016
Idomeni, izbjeglički kamp Grčka 28. mart 2016

Grčka je danas saopštila da će upotrijebiti razglas u migrantskom kampu na granici sa Makedonijom da bi demantovala "neodgovorne glasine" da će granica uskoro ponovo biti otvorena.

"Pokušavamo da pojačamo napore i da se migrantima obratimo na njihovom jeziku bez posrednika", rekao je Jorgos Kiricis, portparol vladinog panela za migracije.

Dodatni prevodioci biće upućeni u kamp i sistem razglasa, kojim trenutno rukovodi agencija UN za izbjeglice, biće raspoređen za iznošenje zvaničnih saopštenja, rekao je on.

Nekoliko stotina migranata, uključujući invalide ili ljude sa bebama u rukama, masovno su krenuli na granicu nakon glasina da će ona biti otvorena.

Grčka policija i drugi migranti pomogli su da se situacija smiri.

Pojavile su se glasine da će novinari i zvaničnici Crvenog krsta pomoći migrantima da probiju ogradu, rekao je jedan sirijski izbjeglica novinskoj agenciji ANA.

Kiricis je osudio "neodgovorne glasine i dezinformacije koje se šire kao požar među ljudima koji žive pod pritiskom u veoma teškim uslovima".

Više od 50.000 migranata blokirano je u Grčkoj nakon što su druge evropske zemlje blokirale balkansku rutu. U Idomeniju boravi oko 11.000 migranata.

XS
SM
MD
LG