Dostupni linkovi

Fildel Kastro Obami : Ne trebaju nam vaši pokloni


Obama i Raul Kastro u Havani prošle sedmice
Obama i Raul Kastro u Havani prošle sedmice

Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro odgovorio je u ponedjeljak da uprkos nedavnoj istorijskoj posjeti američkog predsjednika Baraka Obame Havani, Kuba neće zaboraviti sukobe koje je imala od SAD precizirajući im "nijesu potrebni pokloni od carstva".

"Nije nam potrebno da nam ta imperija dijeli poklone bilo kakave vrste. Naši napori su legalni i mirni, to je naša obaveza prema miru i bratstvu prema svim narodima", napisao je istorijski lider kubanske revolucije, koji se povukao s vlasti 2006. godine, u tekstu objavljenom u tamošnjim medijima.

U dugom članku pod naslovom "Brat Obama", Kastro se ironično osvrnuo na riječi američkog predsjednika tokom posjete Havani prošle sedmice.

Obama se nije sreo sa vođom kubanske revolucije Fidelom već sa njegovim 84-godišnjim bratom Raulom koji je ga je naslijedio na liderskoj poziciji u Kubi.

"Postoji opasnost da dobijete infarkt slušajući američkog predsjednika", rekao je Kastro navodeći potom spisak sporova izmedju Kube i SAD.

"Neka niko ne gaji iluzije da će ljudi te plemenite i nezainteresovane zemlje odustati od slave, svojih nekakvih prava i duhovnog bogatstva stečenog razvojem obrazovanja, kulture i nauke", ironično je napisao Kastro. Obama je tokom posete pozvao Kubance da "ostave za sobom posljednje tragove Hladnog rata i krenu putem demokratije".

"Moj skroman predlog (Obami) je da razmisli pre nego što razvija teorije o kubanskoj politici", naveo je Kastro koji se nikad nije otvoreno suprotstavio približivanju s "bivšim neprijateljem".

Fidel Kastro koji 13. avgusta puni 90 godina, nije se pojavio u javnosti od jula 2015. godine. Od povlačenja s vlasti koju je predao bratu Raulu, posvetio se pisanju i redovno prima strane zvaničnike.

XS
SM
MD
LG