Dostupni linkovi

Hrvatska: Vlada se oglasila o skandiranju ustaškog pozdrava


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nakon što su od Židovske općine Zagreb i nevladinih udruga stigle zamjerke na šutnju i izostanak reakcije i osude na skandiranje „za dom – spremni!“ na prijateljskoj nogometnoj utakmici Hrvatske i Izraela 23. ožujka u Osijeku, hrvatska Vlada oglasila se priopćenjem u kojem o konkretnom skandiranju – nema ni riječi.

Kako stoji u priopćenju, „u suvremenom svijetu kada pojedinci koriste različitosti za novu platformu razdora koja svoj vrhunac doseže u posljednjim tragičnim događajima u Bruxellesu, tolerancija i zajedništvo snažnije nego ikad dobivaju svoj puni smisao.

U tom kontekstu osuđujemo svaki pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti, govor mržnje i vrijeđanje.

Vlada Republike Hrvatske osuđuje isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima na sportskim borilištima kao neprihvatljivu i nepoželjnu pojavu.“

Vlada je pozvala sve da poštivanje civilizacijskih vrijednosti i standarda i osudila „svaki čin i sve oblike izražavanja koji promiču ili potiču govor mržnje i nesnošljivost.“

Priopćenjem se oglasio i Hrvatski nogometni savez, osuđujući„govor mržnje, diskriminaciju i nesnošljivost.“

Oni su zahvalili navijačima koji su 23. ožujka usprkos vrlo ružnom vremenu došli na osječki stadion Gradski vrt, međutim – „atmosferu su narušili povici kojima nije mjesto na sportskim borilištima i uopće u demokratskoj, modernoj i tolerantnoj Hrvatskoj kakvu svi priželjkujemo.

Hrvatski nogometni savez, još jednom, osuđuje isticanje svih simbola i slogana koji veličaju totalitarističke režime, koji degradiraju demokratske vrijednosti i promiču govor mržnje, diskriminaciju, rasizam ili vrijeđanje po bilo kojoj osnovi."

Tijekom utakmice, dio navijača u dva navrata skandirao je ustaški pozdrav „za dom – spremni!“ Hrvatska televizija tvrdi kako njihov reporter nije čuo skandiranje. Novinari drugih hrvatskih medija su ga čuli i o njemu izvijestili.



XS
SM
MD
LG