Dostupni linkovi

Sedam iranskih hakera optuženo za napade na američke banke


Sedam hakera povezanih sa iranskom vladom osumnjičeno je u četvrtak za napade na sisteme više američkih banaka i manje brane u blizini Njujorka i ugrožavanje američke infrastrukture i finansijskog sistema, saopštili su američki zvaničnici. Namera hakera bila je da ugroze vitalne američke interese, navodi se u optužnici koju je objavilo američko tužilaštvo.

"Napadi su bili nemilosrdni, sistematski organizovani i širokog domašaja, ugrozili su ekonomsku stabilnost i konkurentnost naše zemlje na globalnom tržištu i usmereni su protiv naše nacionalne bezbednosti", izjavila je državna tužiteljka Loreta Linč.

Jedan od sedmorice hakera osumnjičen je za višestruko probijanje kontrolnog sistema manje brane na Aveniji Bauman, koja je deo mreže za odbranu od poplava u oblasti Raj Bruk, oko 32 kilometra severno od Njujorka.

Upadom u taj sistem, haker je imao pristup informacijama o operacijama na brani, nivou vode, temperaturi i sistemu za navodnjavanje. Napadač je takođe imao mogućnost da upravlja sistemom za navodnjavanje i kontroliše nivo vode, ali je došlo do isključenja sistema iz internet mreže neposredno nakon što je upad izvršen.

Osumnjičeni hakeri radili su za iranske kompjuterske kompanije povezane sa iranskom vladom, uključujući i Islamsku revolucionarnu gardu, naveli su zvaničnici. Niko od napadača nije uhapšen i ne zna se da li će iko od njih uopšte biti uhapšen ili osuđen u odsustvu, kao ni da li će to dati rezultate u borbi protiv ovakvih kriminalnih dela.

XS
SM
MD
LG