Dostupni linkovi

Američki student osuđen na 15 godina zatvora u Sjevernoj Koreji


Američki student Otto Warmbier na sudu u Pjongjangu 16. marta 2016 .

Najviši sud u Sjevernoj Koreji osudio je danas američkog studenta na 15 godina zatvora s prinudnim radom po optužnici za subverziju.

Osuđen je zbog "počinjenog neprijateljskog akta" protiv države.

Otto Frederick Warmbier, 21-godišnji student Univerziteta u Virdžiniji, osuđen je da je počinio zločin "u skladu s neprijateljskom politikom vlade SAD prema Sjevernoj Koreji, u pokušaju da oslabi jedinstvo njenog naroda pošto je kao turista ušao u zemlju".

Warmbier je na press konferenciji 29.februara, priznao da je želio da ukrade propagandni slogan - poster iz hotela u kojem je boravio u Pjongjangu.

Kazna je izrečena poslije jednosatnog suđenja na Vrhovnom sudu.

Warmbier je došao u Sjevernu Koreju s turističkom grupom tokom novogodišnjih prazika, a uhapšen je kada je pokušao da ode iz zemlje.

Prije suđenja rekao da je pokušao da ukrade propagandni materijal kao trofej za majku svog prijatelja koja je željela da ga okači u svojoj crkvi. To je u Sjevernoj koreji osnova za podizanje optužnice za subverziju.

Sjeverna Koreja često optužuje Vašington i Seul da šalju špijune u cilju zbacivanja vlade, kako bi Južna Koreja mogla da preuzme kontrolu nad cijelim Korejskim poluostrvom.

Presuda je izrečena u vrijeme rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu, nakon što je lider Sjeverne Koreje, Kim Džong Un, 15. marta, zaprijetio da će testirati nuklearne bojeve glave.

Pjongjang je oštro protestovao zbog zajedničkih vojnih manevara Južne Koreje i SAD koji su u toku, tvrdeći da predstavljaju vježbe za invaziju na njih.

XS
SM
MD
LG