Dostupni linkovi

Orepić: Hrvatska vraća migrante u Grčku


Vlaho Orepić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske
Vlaho Orepić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić izjavio je danas da se trenutno u izbegličkom kampu u Slavonskom Brodu nalazi 408 osoba i da je u toku proces za njihov povratak u Grčku.

​Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Tihomirom Oreškovićem povodom pooštravanja pravila za propuštanje migranata i izbeglica, Orepić je rekao da će verovatno biti pokušaja ilegalnih ulazaka migranata i izbeglica u Hrvatsku, ali da je "takav scenario prihvaćen i da su za to predviđene snage".

On je naglasio da je Hrvatska dio ukupnog evropskog rješenja.

"Suština je držati čvrsto granicu, granični režim, govorim o redovnom prijevozu, a za sve ostale vanredne okolnosti snage su spremne da reaguju" rekao je ministar na konferenciji za novinare povodom zatvaranja balkanske izbjegličke rute.

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je povodom pooštravanja pravila za ulazak izbjeglica i migranata, da je situacija za Hrvatsku i njene susjede danas vrlo pozitivna.

"Danas smo na nuli (što se tiče migranata), što mislim da je pozitivan rezultat i za nas i za susjede", rekao je Orešković na konferenciji za novinare u Vladi na kojoj se govorilo o zatvaranju balkanske izbjegličke rute.

On je podsjetio da je u posljednje dvije sedmice dnevno kroz Hrvatsku prolazilo oko 3.200 ljudi, a da ih je danas nula.

Hrvatska je, dodao je, svakodnevo u kontaktu sa državama na ruti, među ostalima i sa Srbijom i Makedonijom, kako bi vidjela šta se događa na terenu.

"Ako se nešto dogodi bićemo spremni odgovoriti", rekao je Orešković upitan hoće li zatvaranje balkanske izbjegličke rute značiti povećanje krijumčarenja ljudima i ilegalnih ulazaka.

Orešković je rekao da su Hrvatska, Slovenija i Austrija na posljednjem samitu EU zagovarale zatvaranje balkanske rute i da takva formulacija uđe u završnu izjavu, ali je ona ublažena i piše da je "neregularni tok migranata duž zapadnobalkanske rute sada završen".

Slovenija je, dodao je, u utorak aktivirala šengenska pravila koja znače da osoba koja ne traži azil ne može da prođe kroz tu zemlju.

On je naglasio da je takva odluka stvorila domino efekat, pa su ista pravila uvele i Hrvatska i Srbija.

Orešković je rekao da je sve prošlo bez tenzija zahvaljujući "super saradnji i odličnoj koordinaciji s državama balkanske rute".

XS
SM
MD
LG