Dostupni linkovi

Abu Hamza će tužiti BiH Sudu u Strazburu


Imad al-Husin, Abu Hamza, sa ćerkom Nudžejmom Softić

Imad al Husin poznatiji kao Abu Hamza tužit će BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, nakon što je neosnovano proveo gotovo osam godina u Imigracionom centru za strance, pod izgovorom da predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Abu Hamza je uhapšen 2008. godine uz opravdanje da predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH. Iako državno Tužilaštvo nikada nije pokrenulo nikakvu istragu protiv njega, niti je osuđivan, nezakonito je proveo osam godina u pritvoru.

Nedavno je oslobođen jer je BiH uskladila Zakon o strancima sa direktivima Evropske unije, koji kaže da strani državljani u pritvoru mogu provesti maksimalno 18 mjeseci.

BiH godinama pokušava deportovati Abu Hamzu u neku drugu zemlju, ali bezuspješno. Jedina država koja bi ga mogla prihvatiti je njegova rodna Sirija. Međutim zbog ratnih dejstava u toj zemlji, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naglasio je da Abu Hamza ne smije biti deportovan u Siriju, jer bi mu život bio ugrožen.

S druge strane BiH intenzivno traži neku treću zemlju koja bi ga prihvatila, ali bezuspješno, jer nijedna država do sada nije pozitivno odgovorila. Potvrdio je to u razgovoru za Klix.ba Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

"Zbog nezakonitog držanja u pritvoru gotovo osam godina Abu Hamza će tužiti BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer mu je uskraćeno pravo na privatni život i život s porodicom. O detaljima tužbe u ovom momentu ne možemo govoriti", kazao je za Klix.ba Nedim Kulenović koji je do sada zastupao Abu Hamzu.

Njemu su trenutno određene mjere zabrane, gdje mu je kretanje ograničeno na Kanton Sarajevo uz redovno javljanje nadležnim službama.

XS
SM
MD
LG