Dostupni linkovi

MUP: Makedonija potpuno zatvorila granicu za migrante


Idomeni, na granici Grčke i Makedonije

Makedonija je "potpuno" zatvorila granicu za ilegalne migrante nakon što su Slovenija, Hrvatska i Srbija najavile nove i strožije restrikcije, odnosno pravila za ulazak migranata, u srijedu je objavila makedonska policija.

Hiljade izbjeglica i migranata zaglavljni su na grčkoj strani granice sa Makedonijom. Makedonija je do sada dozvoljavala manjim grupama Sirijaca i Iračana da prelaze granicu, ali je to sada u potpunosti obustavila nakon što su susjedne države na balkanskoj ruti pooštrile svoju politiku prihvata izbjeglica.

"U potpunosti smo zatvorili granicu", izjavio je za Reuters neimenovani policijski zvaničnik.

Prema makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, ni jedan migrant nije ušao iz Grčke od utorka.

"Makedonija će se ponašati u skladu sa odlukama koje su preuzele ostale države na balkanskoj ruti" rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, referišući se na glavnu rutu preko koje je prošlo više od milion izbjeglica i migranata prema EU u proteklih godinu dana.

Slovenija, Hrvatska i Srbija u utorak su objavile da će preduzeti nove restriktivne mjere za ulazak migranata. Odluka je objavljena samo nekoliko sati nakon što su lideri EU na summitu sa Turskom, objavili da je kraj masovnih ulazaka u bogate evropske zemlje iz ratom zahvaćenih zona na Bliskom istoku.

Oko 1000 migranata ostaje zaglavljeno u izbjegličkom kampu u Makedoniji prema Srbiji, dok se na takozvanoj "ničijoj zemlji" između Srbije i Makedonije nalazi oko 400 zaglavljnih ljudi.

Oni odbijaju da se vrate u Makedoniju, a nije im dozvoljeno da uđu u Srbiju.

XS
SM
MD
LG