Dostupni linkovi

U Makedoniji se trenutno nalazi 1. 024 migranta


Ilustrativna fotografija sa makedonsko - grčke granice

U tranzitnom centru "Tabanovce" na sjeveroistoku Makedonije trenutno se nalazi 1.024 migranta, dok na grčko-makedonskoj granici u prihvatnom centru "Vinojug" u Đevđeliji za nastavak puta na balkanskoj ruti čeka oko 50 izbjeglica.

Do povećanja migranata u Tabanovcu došlo je protekle noći, nakon vraćanja dijela izbjeglica iz Sirije i Iraka koji su satima bili zaglavljeni na makedonsko-srpskoj granici.

Prema podacima Regionalnog centra za upravljanje krizama iz Makedonije, dolaskom voza iz Đevđelije u toku nedjelje 6.marta, od ukupno 250 izbjeglica i vraćenih 45 izbjeglica dan ranije, policija Srbije propustila je veći dio, ali je zatvorila rampu za 70 osoba, koji su trenutno smješteni u kontejnerima i šatorima.

I pored limitiranih smještajnih kapaciteta, u centru se redovno dijeli hrana koju obezbjeđeuju nevladine organizacije.

Makedonski MUP saopštio je danas, da je u protekla 24 sata izdao ukupno 375 potvrda stranim državljanima koji su ilegalno ušli na teritoriju Makedonije, od kojih su 334 državljani Sirije, a 41 Iraka.

Među njima bilo je jedno dijete, koje je putovalo bez roditelja, navedeno je u saopštenju.

Prema grčkoj policiji u Idomeniju, na granici sa Makedonijom nalazi se više od 12.000 izbjeglica koji danima čekaju da nastave put ka nekoj od zapadnoevropskih zemalja.

Nevladine organizacije, međutim, tvrde da se u Idomeniju nalazi više od 14.000 izbjeglica.

Prema izvještajima UNHCR-a, Fonda za stanovništvo UN i Komisije za izbjeglice u posljednje vrijeme povećan je broj žena i djece izbjeglica u odnosu na muškarce.

Statistika kazuje da su u 2015. godini 70 odsto izbjeglica bili muškarci, a sada da su preko 60 procenata žene i deca.

U Makedoniju je ove godine ušlo 89.491 izbjeglica i migranata.

XS
SM
MD
LG