Dostupni linkovi

Slovačka: Protest zbog ulaska neonacista u parlament


U Bratislavi je za ponedeljak zakazan protestni marš pod zastavama sa precrtanim kukastim krstom, zbog neočekivanog i za mnoge šokantnog uspeha ekstremističke Narodne stranke naša Slovačka bivšeg neonaciste Marjana Kotlebe koja je na parlamentarnim izborima u subotu osvojila 8,1 odsto glasova.

To je prvi put u istoriji da neonacisti ulaze u slovački parlament.

"Dočekali smo dan da ljudi na parlamentarnim izborima izaberu fašiste. Naši dedovi koji su ratovali za našu slobodu prevrću se u grobovima. Na raskrsnici smo istorije kada se borimo za karakter našeg društva", pozivaju na Fejsbuku ogorčeni Slovaci.

Organizatori protestnog marša najavili su da će povorka bez govora samo proći centrom Bratislave.

Ulazak Kotlebinih ekstremista u parlament i debakl obe slovačke tradicionalne demohrišćanske stranke koje nisu ušle u parlament, izuzetno otežava bilo kome u Slovačkoj da sastavi vladu i jezičak na vagi bilo za koaliciju levice i centra ili desnice sada je stranka slovačkih Mađra sa programskom tolerancijom slovačke većine i manjina, Most-Hid Bele Bugara.

Bugar je isključio da bi mogao da uđe u vladu u kojoj bi bila Slovačka narodna stranka iako su slovački nacionalisti znatno umereniji otkako ih je napustio dugogodišnji lider Jan Slota, a već su bili koalicioni partner u jednoj od prethodnih vlada premijera Fica.

Premijer Fico rešen je da i u ovakvoj pat situaciji sastavi koalicionu, pre svega proevropsku vladu.

XS
SM
MD
LG