Dostupni linkovi

Pregovori o političkom rešenju rata u Siriji nastaviće se 10. marta uprkos oklevanju opozicije koja je tražila da se prethodno vidi napredak na humanitarnom planu.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura najavio je da će pregovori, koji su već bili odloženi od 7. za 9. mart, ipak početi 10. marta.

Ti pregovori u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN, prvi su pregovori od stupanja na snagu primirja 27. februara izmedju sirijskih vlasti i pobunjenika, koje se izgleda uglavnom drži uprkos uzajamnim optužbama o svakodnevnim prekršajima. Portparol opozicionih grupa rekao je, medjutim, juče da oni još nisu doneli odluku da li će učestvovati na pregovorima, i da čekaju napredak na humanitarnom planu.

Prekid vatre dogovorile su SAD i Rusija uz podršku UN. Sporazum o primirju ne odnosi se, medjutim, na ekstremističke grupe Islamska država i Front Al Nusra, sirijski ogranak terorističke mreže Al Kaida.

Izaslanik UN De Mistura nedavno je rekao da je humanitarna pomoć stigla do 115.000 ljudi opkoljenim mestima u Siriji, ali da je 300.000 imaju potrebu za pomoć.

XS
SM
MD
LG