Dostupni linkovi

Seul pozvao Savjet bezbjednosti UN da kazni Sjevernu Koreju


Južnokorejski protesti protiv Kim Džong Una, ilustracija
Južnokorejski protesti protiv Kim Džong Una, ilustracija

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Jun Bjung-se pozvao je u srijedu Savjet bezbjednosti UN da proširi sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog "ubrzavanja" nuklearnog programa i regionale prijetnje koju on predstavlja.

Jun Bjung-se obratio se na Konferenciji o razoružanju organizovanoj pod pokroviteljstvom UN, nekoliko sati prije nego što velike sile treba da glasaju o rezoluciji kojom bi se proširile sankcije protiv Pjongjanga zbog nedavne nuklearne probe i lansiranja satelita.

"Ovo je jasan izraz odlučnosti međunarodne zajednice da kazni Sjevernu Koreju zbog njenih provokacija, jednom i zauvijek", rekao je šef diplomatije Južne Koreje na forumu u Ženevi.

Pjongjang ne želi da iskoristi svoje nuklearno oružje protiv Seula, već želi da obezbijedi stabilnost podijeljenog poluostrva nasuprot "neprijateljski orijentisanoj" američkoj politici, rekao je danas ambasador Sjeverne Koreje So Se Pjong na koferenciji o razoružanju u Ženevi.

Ambasador Pjong se obratio skupu nakon što je južnokorejski ministar vanjskih poslova prethono pozvao Savjet bezbjednosti UN da nametne strože sankcije Pjongjangu zbog najnovijih nuklearnih i raketnih testova.

"Mi smo već jasno naznačili da Sjeverna Koreja ne želi da naudi Južnoj Koreji, već da zaštiti mir na Korejskom poluostrvu i osigura bezbjednost u regionu kojem prijeti mogući američki nuklearni ratni scenario", rekao je ambasador So Se Pjong u obraćanju na forumu u Ženevi.

XS
SM
MD
LG