Dostupni linkovi

Sirijske snage počele novu bitku sa pobunjenicima na sjeverozapadu


Ruski avion u bazi Latakija, ilustracija
Ruski avion u bazi Latakija, ilustracija

Sirijske vladine snage počele su novi napad u srijedu da bi osvojile selo koje drže pobunjeničke snage na sjeverozapadu Sirije. To je saopštio predstavnik pobunjenika i Sirijska opservatorija za ljudska prava ukazujući da se ekspanzija nastavlja i pored sporazuma o prekidu vatre.

Pobunjenici kažu da je napad na brdo Kabani u provinciji Latakija podržan ruskim vazdušnim udarima.

Obije strane, i vlada i pobunjenici međusobno se optužuju za kršenje primirja, koje je stupilo na snagu u subotu 27. februara.

Sporazum o prekidu vatre ne uključuje "Islamsku državu" ( IDIL) i Al Nusra front, saradnika Al Kaide koja učestvuje u sukobima na sjeverozapadu Sirije.

Sa brda Kabani može se nadzirati pobunjenički grad Džisr al Šughour u susjednoj provinciji Idlib i Gab Plain, gdje su pobunjenici značajno napredovali prošle godine, a što predstavlja rastuću prijetnju za predsjednika Sirije, Bašara al Asada.

"Režim i milicije pokušavaju da osvoje brdo uz jaku vazdušnu podršku ruskih aviona i artiljerijsku vatru" kaže Fadi Ahmad, portparol Prve obalske divizije, grupe koja se bori u sastavu Slobodne sirijske armije.

Rami Abdulrahman direktor Opservatorije kaže:

"Ako režim uspije da ovoji brdo Kabani, pobunjenici će biti u teškoj poziciji jer se sa brda može kontrolisati Gab Plain i Džisr al Šughour "

Konadant pobunjenika na sjeveru Sirije kaže :

"Borba se nastavlja u vitalnim oblastima u kojima režim želi i tu nije bilo primirja od početka. Tamo se bombarduje i vode bitke. U petom smo danu i nema nikakvih promjena u tim oblastima " kaže Ahmad misleći na oblasti Latakije, Homsa i Hame.

XS
SM
MD
LG