Dostupni linkovi

Sirija: Počele isporuke humanitarne pomoći


Grad Darat Izza, provincija Alepo
Grad Darat Izza, provincija Alepo

Humanitarni radnici u ponedjeljak su počeli uručivati prve isporuke humanitarne pomoći u Siriji otkako je prekid vatre stupio na snagu tokom vikenda, saopćio je sirijski Crveni polumjesec.

Deset kamiona s dekama i higijenskim sredstvima koje su osigurali Ujedinjeni narodi ušlo u opkoljeni sirijski grad Moadamiyet al-Sham, jugozapadno od Damaska, prenosi AFP.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je da strane uglavnom poštuju dogovor o prekidu vatre, uprkos nekim incidentima za koje se nada da će biti suzbijeni.

Kremlj je saopćio da je proces primirja u toku, iako je uvijek bilo jasno da prekid neprijateljstava neće biti jednostavan.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji saopćila je da se primirje uglavnom poštuje i da je broj žrtava smanjen u odnosu na period prije postizanja sporazuma.

Prekid vatre, prvi koji je stupio na snagu od 2011. godine, omogućit će nastavak mirovnih pregovora i dostavu pomoći opkoljenim gradovima i selima.

Humanitarne agencije Ujedinjenih nacija nadaju se da će isporučiti pomoć za više od 150.000 ljudi u narednih pet dana, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG