Dostupni linkovi

Hrvatska i Srbija traže od C. Gore izručenje generala Đukića


Hrvatska i Srbija tražile su izručenje penzionisanog generala bivše JNA Borislava Djukića, koji je u julu u Crnoj Gori uhapšen po hrvatskoj poternici, potvrdili su danas njegovi branioci.

Crnogorsko Ministarstvo pravde do 18. marta treba da odluči o zahtevima dve države.

Djukić (66) je u zatvoru kod Podgorice od 19. jula, kada je uhapšen na aerodromu u Tivtu zbog sumnje da je tokom rata u bivšoj Jugoslaviji počinio ratni zločin na teritoriji Hrvatske.

Njegov advokat Milorad Ivanović potvrdio je agenciji Beta da su Djukićevo izručenje tražile i Hrvatska i Srbija.

Uoči isteka zakonskog roka za Djukićevo izručenje ministru pravde Crne Gore Zoranu Pažinu pismom se obratio predsednik Saveza Srba iz regiona i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Miodrag Linta koji je tražio da se penzionisani general bivše JNA izruči Srbiji "gde će imati fer i pošteno sudjenje".

Advokat Ivanović kazao je Beti da do danas nije dobio odgovor ministra pravde o zahtevu poslanika SNS-a.

Linta smatra da prema Zakonu o medjunarodnoj pomoći u krivičnim stvarima Crna Gora mora da generala Djukića izruči Srbiji, jer je on njen državljanin.

"Apelujem na vas da donesete odluku o izručenju generala Borislava Djukića Srbiji gde će imati fer i pošteno sudjenje. U Hrvatskoj general Djukić neće imati fer i pošteno sudjenje jer hrvatsko pravosudje nije ni nezavisno ni nepristrasno", naveo je Linta.

Djukićevi advokati u Podgorici su ranije sudu dostavili stav penzionisanog generala da on smatra da "neće imati fer i pošteno" sudjenje u Hrvatskoj i da mu je tamo "ugrožen život", tako da ne bi bilo dobro dozvoliti njegovo izručenje Hrvatskoj.

Prema navodima Dokumentacionog centra Veritas, Djukić je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči na reci Cetini.

Poslanik SNS-a u pismu ministru pravde Pažinu tvrdi postoje črvsti dokazi da general Djukić nema nikakve veze s navedenom branom.

XS
SM
MD
LG