Dostupni linkovi

Sud u Strazburu: Srbija prekršila pravo suđenjem dva puta za isto delo


Evropski sud u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava presudio je danas da je Srbija prekršila Protokol 7 Evropske konvencije o ljudskim pravima (pravo da se ne sudi dva puta za isto delo) ; u trenutku kada je podnosioca žalbe dva puta osudila za isti prekršaj, navodi se u obrazloženju presude iz Strazbura.

Nadležni sud je naložio da Momčilo Milenković iz okoline Leskovca zbog učešća u tuči 2006. godine plati novčanu kaznu. Za isto delo protiv Milenkovića podneta je ;krivična prijava i on je u aprilu 2011. godine ponovo osudjen na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od tri meseca.

Apelacioni i Ustavni sud odbacili su žalbu osudjenog uz obrazloženje da mu je sudjeno za isto krivično delo po dva osnova, za kršenje javnog reda i mira u prekršajnom i za nanošenje telesnih povreda u krivičnom postupku, navodi se u obrazloženju Suda.

Evropski sud za ljudska prava naložio je Beogradu da isplati podnosiocu žalbe 3.000 evra odštete.

Sud u Strazburu u prošloj godini doneo je 17 presuda protiv Srbije, samo u jednom slučaju nije pronađeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodi se u godišnjem izveštaju ovog suda.

Srpski državljani najčešće se obraćaju Strazburu zbog neizvršenja pravosnažnih sudskih presuda domaćih sudova, kršenja prava na pravično suđenje, povrede dužine sudskog procesa i diskriminacije.

Od kako je postala punopravna članica Saveta Evrope Evropski sud za ljudska prava doneo je potiv Srbije 132 presude, od kojih je u 117 slučajeva pronađeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodi se u saopštenju.

Beleži se pad broja ;predmeta protiv Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Do kraja 2015. godine protiv Srbije je podneto 1.142 pritužbe, dok je prethodnih godina taj broj bio znatno veći.

Prema statističkim podacima iz Strazbura, Srbija u odnosu na broj stanovnika ima 1,74 slučaja pred sudom na 10.000 stanovnika, što je nešto više od proseka u ostalim zemljama članicama SE.

XS
SM
MD
LG