Dostupni linkovi

Srbija: Penzioneri se spremaju za Strazbur


Protest penzionera
Protest penzionera

Ustavni sud Srbije saopštio je da Zakon kojim je omogućeno prošlogodišnje smanjivanje penzija nije u suprotnosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, pa da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti ovog Zakona. Udruženje sindikata penzionera Srbije najavljuje obraćanje Sudu u Strazburu, a predstavnici struke tvrde da je ova odluka Ustavnog suda politički motivisana.

Ustavni sud konstatuje da se Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija ne dira u stećeno pravo, da je smanjivanje penzija legitimno jer je motivisano stvaranjem uslova za redovnu isplatu, makar i u umanjenom iznosu, što je u opštem i javnom interesu.

Mihajlo Miša Radović, predsednik beogradskog ogranka Udruženja sindikata penzionera koji je podneo inicijativu o oceni ustavnosti zakona kojom je omogućeno prošlogodišnje smanjenja penzija, za RSE najavljuje dalje korake: “Mislim da je tom odlikom apsolutno urušen ustavni i zakonski sistem ove zemlje. Sada imamo situaciju da sve može da se događa onako kako kaže Veliki brat. Čitava priča je u tome da smo u eri bezakonja i bezustavnosti. Ovim se pravno ne objašnjavaju stvari. To je stvar političkog pamfleta.

Radović najavljuje obraćanje Sudu u Strazburu: “Naš cijl je Strazbur. Ne zato što su Grci i Italijani dobili spor na toj instanci, već zbog toga što smo praktično došli u poziciju da nemamo drugi izbor. Za Strazbur će nam biti potrebni individualni zahtevi, a onda ćemo mi kolektivno pojaviti zbog toga što su ugrožena prava preko 700 hiljada penzionera i starijih lica.” Udruženje će uskoro doneti odluke o daljim koracima.

“Ustavni sud smatra da su osnovane tvrdnje inicijatora da penzija koja je stečena u skladu sa zakonom predstavlja imovinu penzionera, ali ukazuje da iz Ustava ne proizlazi garancija penzijskog davanja u odredenom iznosu, jer je ogranicenje imovinskih prava, pod odredenim uslovima, dozvoljeno i prema našem Ustavu i prema Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda” piše između ostalog u obrazloženju odbijanja inicijative Udruženja sindikata penzionera Srbija o oceni ustavnosti Zakona.

Ustavni sud je, kako piše na sajtu ove institucije, utvrdio da se osporenim Zakonom uvode interventne mere da bi se u uslovima ekonomske krize očuvala finansijska održivost penzijskog sistema. Profesor prava Zoran Ivošević kaže da ova odluka Ustavnog suda nema uporište u najvišem pravnom aktu zemlje, jer odredbu “interventni zakon”, Ustav ne poznaje.

“Oni inicijativu nisu prihvatili zato što smatraju da se tim zakonom ne narušava Ustav. A ja bih rekao da još kako narušava. Evo zašto. U članu 20, stav 2 Ustava piše da s dostignuti nivo ljudskih prava ne može umanjivati. A pravo na sovijalno i penzionsko invalidsko osiguranje spada u red ljudskih prava. Dakle, ta prava se ne mogu umanjivati. A ovaj zakon ih je umanjio” objašnjava profesor Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda. “Taj Ustavni sud je, na žalost, politizovan. I to nije prvi put. Sve učestalije pristižu takve odluke. A osim toga, ima još jedna stvar: mi smo potpisnici Evropske socijalne povelje Saveta Evropa u kojoj piše da se postojeći položaj socijalne sigurnosti stanovništva ne može umanjivati, nego se mora ili održavati na istom nivou ili postepeno povećavati.”

Ustavni sud je ocenio da je značajno to što najveći broj penzionera nije obuhvaćen propisanim merama, jer se one ne odnose na penzionere čija su primanja do 25.000 dinara, a kojih, prema podacima koje je Sud pribavio, u Republici ima više od 750.000.
Mihajlo Miša Radović kaže, međutim, da su i penzioneri kojima nisu smanjene penzije oštećeni, jer je realna vrednost njihovih primanja, u međuvremenu, smanjena. Posledica svega toga je, kaže Radović povećana smrtnost u ovoj godini u odnosu na prošlu u Beogradu 25 od sto, u Srbiji 22 odsto. “Ljudi nemaju pare za lekove. Suština je u tome”, tvrdi Radović.

XS
SM
MD
LG