Dostupni linkovi

Uhapšena tri Britanca i migrant nakon sukoba u Kaleu


Kale

Tri pripadnika britanske mreže "Bez granica" i jedan migrant uhapšeni su nakon sukoba sa policijom u lučkom gradu Kaleu, saopštili su lokalni zvaničnici.

AFP prenosi da je u divljem izbegličkom naselju "Džungla" u Kaleu noć protekla mirno nakon što su sinoć izbili sukobi između migranata i policije zbog početka radova na rušenju polovine kampa.

Radnici će danas nastaviti sa rušenjem južnog dela kampa u Kaleu, u kojem su boravile hiljade migranata i izbeglica nadajući se da će odatle preći u Veliku Britaniju.

Portparolka gradske skupštine u Kaleu rekla je da se grupa migranata okupila tokom noći na obodima kampa, ali da nikakvo nasilje nije prijavljeno.

Oko 159 migranata sinoć je bacalo kamenice na vozila koja su se kretala ka luci, a policija je odgovorila ispaljivanjem suzavaca.

Migranti i članovi britanske mreže "Bez granica" su gađali policiju projektilima i zapalili oko 20 šatora u kampu, a policija je sinoć uspela da preuzme kontrolu nad lučkim putem.

Francuske vlasti počele su juče sa rušenjem kampa u Kaleu nakon što je sud presudio da to divlje naselje može da bude porušeno, ali ne i građevine namenjene zajedničkoj upotrebi, poput priručnih crkava, škola i biblioteke.

Divlji kamp u Kaleu postoji već godinama, s obzirom da iz te luke kreću trajekti preko Lamanša ka Britaniji, kao i vozovi koji prolaze Evrotunelom.

Procenjuje se da u "Džungli" boravi oko 4.000 migranata, koji će biti premešteni u obližnji legalno izgrađeni kamp.

XS
SM
MD
LG