Dostupni linkovi

Incident tokom gostovanja Devenporta na FPN


Majkl Devenport

Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Beogradu, večeras je, u predavanju studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu, izneo pet stvari kojima Srbija treba da se bavi na putu ka članstvu u Uniji, navevši da je "svaka prepreka istovremeno i šansa".

Na skupu u organizaciji Centra za međunarodnu javnu politiku Devenport je kao prvu stvar naveo to da Srbija mora da shvati da nije važno usvajati samo "lepe zakone", s obzirom da su već usvajani zakoni koji nisu primenjivani iz raznih razloga. Kao drugu stvar šef Delegacije EU je izneo činjenicu da proces pridruživanja traži od svih institucija vlasti "do sada neviđeni nivo saradnje i koordinacije".

"Treće, rekao bih da je potrebno nešto što se do sada nije desilo, a to je veoma širok nivo konsultacija sa civilnim društvom, a kada kažem civilno društvo ne mislim samo na nevladine organizacije iz 'kruga dvojke', već na univerzitete, profesionalna tela, udruženja, interesne grupe, predstavike potrošača i druge", kazao je Devenport.

Kao poslednje dve stvari istakao je potrebu snažnog napora vlasti da predstave "ne na propagandom, već debatom" pitanja koja se tiču pridruživanja Srbije EU,kao i potrebu za jedinstvenim mišljenjem o pridruživanju za koje treba da se osigura da bude nešto što je u srpskom nacionalnom interesu.

"To je vaš izbor, to je izbor koji Srbija ima", rekao šef Delegacije EU u Srbiji.

Devenport je pričao i poglavljima 23 i 24 o kojima Srbija treba da pregovara sa Briselom, ali i o političkoj klimi koja u poslednje dve godine vlada u Evropi, gde sve više ljudi sumnja u projekat EU, a nacionalistički i populistički pokreti jačaju.

"Njih pojačava do sada nezabeleženi priliv izbeglica i migranata", naveo je Devenport i dodao da je čudno da je taj proces izraženiji u zemljama u koje ide malo migranata i izbeglica nego u onim u koje ide većina.

U vezi sa migracijom, Devenport je kazao da misli da su "srpski političari u pravu kada kažu da Srbija ne treba da postane parking".

"Ipak, realnost je da velika većina migranata koja dolazi iz severne Afrike ili Bliskog istoka kao svoju destinaciju ima zapadnu Evropu, žele da odu u Nemačku, Švedsku ili Holandiju i oni ovaj deo Evrope vide samo kao deo tranzita ka tim destinacijama", ocenio je Devenport.

Uptan o odnosima Srbije sa Rusijom, on je rekao da je Srbija donela strateški izbor oko EU i da je "važno da se odnosi sa drugim državama razvijaju na takav način da vam na neki način ne otežavaju život kada se radi o ulasku u EU".

Pred početak predavanja šefa Delegacije EU u Srbiji troje gostiju počelo je da protestuje protiv njegovog dolaska, da zviždi i da viče "Okupacija, ovo nije demokratija, mi smo prisliljeni na vas". Prvo dvoje demonstranata je odmah izbačeno a treći je naknadno nateran da izađe.Devenport je prokomentarisao da mu sečini da to postaje uobičajena praksa na ovakvim događajima i da je nedavno imao sličnu situaciju u "Metropolu".

XS
SM
MD
LG