Dostupni linkovi

Hrvatska: Zahtjev za skidanje imuniteta Glavašu


Branimir Glavaš

Zahtjevom za skidanjem imuniteta započele su pripreme za obnovljeni postupak protiv Branimira Glavaša za ratne zločine u Osijeku u drugoj polovici 1991 i prvoj polovici 1992 godine.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) zaprimilo je zahtjev Državnog odvjetništva (DORH) da se ukine zastupnički imunitet zastupniku Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje (HDSSB) Branimiru Glavašu radi vođenja postupka pred Vrhovnim sudom na temelju odluke kojom mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu za ratni zločin u slučajevima 'selotjep' i 'garaža', potvrdila je Hini predsjednica MIP-a Margareta Mađerić. O zahtjevu DORH-a odlučivat će se u srijedu.

Ustavni sud je početkom prošle godine zbog pogrešne primjene zakona ukinuo presudu kojom je Vrhovni sud pravomoćno osudio Glavaša na osam godina zatvora i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak.

Uobičajeno je da Sabor ukida imunitete zastupnicima kada to traži DORH, podsjeća Mađerić, pa je za očekivati da će se udovoljiti i tom zahtjevu

XS
SM
MD
LG