Dostupni linkovi

Zvaničnici Srbije: Granice su otvorene


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Aleksandar Vulin, koordinator u Vladi Srbije za migracije, izjavio je da su granice za migrante otvorene, pošto su prethodno iz Grčke i Makedonije pristigle suprotne informacije

"Granice su otvorene. Republika Srbija nije ni na koji način zatvorila granicu prema Makedoniji, prema Bugarskoj ni prema bilo kojoj državi. Svako u skladu s pravilima koja su uspostavljena od strane Austrije i Slovenije ima prava da se kreće", rekao je Vulin, a prenosi RTS.

Kako je naveo, Srbija će nastaviti da se drži svojih medunarodnih obaveza i svako ko zatraži azil, bez obzira na koji je nacin ušao u zemlju, imace pravo da uđe u proceduru za azil.

"Da li ce mu azil biti odobren ili ne, to je drugo pitanje, koje ce se rešavati u skladu s našim i medunarodnim zakonima", rekao je Vulin.

Makedonija je prethodno potvrdila navode grčke policije o zatvaranju svoje južne granice sa Grckom za migrante iz Avganistana, navodeći da "reaguju na domino efekat" ograničenja koja su uveli njihovi severni susedi.

"Srpska strana zaustavila je ulaz izbeglica iz Avganistana", izjavila je portparolka makedonske policije Natalija Pirova za agenciju AP.

Pirova je dodala da Makedonija "još nije dobila zvanicno obaveštenje od Srbije o tom potezu".

Potom se oglasio vršilac dužnosti direktora srpske policije Vladimir Rebić rekavši da srpske granice nisu zatvorene, ali da će od ponedeljka migranti sa ratom zahvaćenih područja moći da se kreću zapadno-balkanskom rutom isključivo uz potvrdu sa pečatom i fotografijom, koju će dobiti na granici Grčke i Makedonije.

"Srpske granice nisu zatvorene i u Republiku Srbiju mogu ući svi gradjani koji poseduju važeću putnu ispravu i vizu ako je to potrebno. Izbeglice sa ratnih područja u Srbiju mogu ući isključivo na graničnom prelazu Preševu", rekao je Rebić u izjavi dostavljenoj medijima.

On je rekao da je u ovom trenutku važno da "zemlje na ruti kretanja iskažu jedinstvo i zajedno sprovedu sve mere" kako bi spremne dočekale letnji i prolećni talas u okviru koga se očekuje veći broj migranata.

"U ovom trenutku u Srbiji se nalazi izmedju 120 i 150 ekonomskih migranata koji ne mogu napustiti Srbiju i njima ostaju dve mogućnosti ili da apliciraju za azil ili da se u skladu sa važećim propisima vrate u zemlje iz kojih su došli", kazao je Rebić.

Kako je ranije najavljeno, od ponedeljka, 22. februara jedina legalna ruta za ulazak migranata sa Bliskog istoka koji putuju u neku od zemalja Evropske unije je grčko-makedonska granica i svi ostali prelazi biće nelegalni, a migranti će biti vraćani nazad.

"Od ponedeljka na granici Makedonije i Grčke sve zemlje koje su u Zagrebu potpisale izjavu vršiće zajedničku profilaciju, što znači da će migranti sa ratom zahvaćenih područja moći da se zapadno-balkanskm rutom isključivo kreću uz potvrdu", kazao je Rebić.

Mediji su preneli informaciju da je više od 800 migranata blokirano na grčkoj strani granice, dok 2.750 ljudi čeka u 55 autobusa u okolini, što su podaci kojima raspolaže grčka policija.

U prihvatnom centru Tabanovce, na makedonsko-srpskoj granici, 617 migranata ceka na ulaz u Srbiju, naveo je Asošiejtid pres.

XS
SM
MD
LG