Dostupni linkovi

Brisel apeluje na dogovor partija u Crnoj Gori


Mitja Drobnič, šed Delegacije EU u Podgorici
Mitja Drobnič, šed Delegacije EU u Podgorici

Evropska unija (EU) prati razgovore u okviru parlamentarnog dijaloga u Crnoj Gori, koji pruža priliku učesnicama različtih političkih profila da se uključe u raspravu u cilju pronalaženja najboljeg rješenja za održavanje izbora, poručio je ambasador EU u Podgorici, Mitja Drobnič.

On je Danu rekao da je njihovo očekivanje da će pronaći rješenje za trenutnu političku situaciju, kako bi crnogorske institucije nastavile sa reformama koje su neophodne u procesu pristupanja EU.

"Pažljivo pratimo razgovore u okviru parlamentarnog dijaloga, koji pruža priliku učesnicama različitih političkih profila da se uključe u konstruktivnu raspravu u cilju pronalaženja najboljeg rješenja za održavanje izbora", naveo je Drobnič.

Sastanak Parlamentarnog dijaloga o sporazumu za stvaranje uslova za slobodne i fer izbore, deseti po redu, održva se danas u Skupštini Crne Gore.

Istovremno je Delegacija Evropske unije u Podgorici saopštila da bilo kakve promjene uređivačkog tima u Javnom servisu treba da budu provedene isključivo u skladu sa zakonom i da Crna Gora ima obavezu da obezbijedi finansijsku i uređivačku nezavisnost RTCG.

Na upit redakcije Pobjede iz Delegacije EU u Podgorici je odgovoreno da je stav EU o zahtjevu opozicije za smjenom uređivačkog tima RTCG već saopštila portparolka Evropske komisije za politiku proširenja Maja Kocijančič.

"Bilo kakve promjene u vezi sa uređivačkim timom Radio televizije Crne Gore trebalo bi da budu u skladu sa zakonom. U svom Izvještaju iz novembra 2015. godine, Evropska komisija je ustvrdila da Crna Gora treba da obezbijedi uređivačku i finansijsku nezavisnost Javnog servisa", podsjetili su iz Delegacije EU na izjavu Kocijančič.

Šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič prisustvovao je svakom sastanaku lidera parlamentarnog dijaloga.

Predstavnici opozicije u parlamentarnom dijalogu insistiraju da u sporazumu o fer i slobodnim izborima uđe apel o smjeni uređivačkog tima što je generalni direktor Javnog servisa Rade Vojvodić odbacio, smatrajući da zahtjev opozicije partijskim miješanjem u rad RTCG.

U četvrtak, 18 .februara su se oglasili iz Evropske radio difuzne unije (EBU) navodeći kako je svako uplitanje u uređivačku politiku Javnog servisa nedopustivo.

XS
SM
MD
LG