Dostupni linkovi

BiH: Uhapšene dvije osobe zbog terorizma


Pripadnici SIPA-e
Pripadnici SIPA-e

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u utorak na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, lišili slobode lica inicijala M.S. (1972) iz Gračanice i O.A.K. (1970) iz Bosanske Dubice nakon što su isporučena iz Turske, saopćeno je danas iz SIPA-e.

Dvije osobe su uhapšene po naredbi Tužilaštva BiH, zbog sumnje da su počinila krivično djelo "Organiziranje terorističke grupe”.

Navedena lica sumnjiče se da su u proteklom periodu boravila na sirijskom ratištu, gdje su sudjelovaliu oružanim sukobima na strani militantne organizacije IDIL-a.

Nakon lišenja slobode na aerodromu Sarajevo, dvojica osumnjičenih Abdulaziz Osman Kekić i Muharem Smajić biće predati postupajućem tužiocu Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Navedeni osumnjičeni izručeni su sa područja Republike Turske u BiH, a radi se o osobama koje su učestvovale na ratišitima u Siriji i Iraku, te se sumnjiče za kazneno djelo organizovanje terorističke grupe

Iz Tužilaštva je saopšteno da ta institucija i sigurnosne agencije, dobijaju sve više kontakata od državljana BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, koji traže od institucija BiH, da se zbog nesnošljivih uvjeta boravka i opasnosti po život i sigurnost na navedenom području vrate u Bosnu i Hercegovinu.

Navedene osobe iskazuju i spremnost na sporazumna priznanja krivnje i izdržavanje kazne po povratku u BiH.

XS
SM
MD
LG