Dostupni linkovi

Tači: Predsjednik Kosova će biti izabran poslije 17. februara


Hašim Tači

Lider Demokratske partije Kosova i kandidat vladajuće koalicije za predsjednika Kosova Hašim Tači izjavio u ponedjeljak da će predsjednik Kosova biti izabran u ustavnom roku, poslije 17. februara, i da će biti ispoštovane sve procedure.

On je za Radio-televiziju Kosova (RTK) kazao da će o datumu sjednice Skupštine na kojoj bi trebalo da bude izabran predsjednik, za šta je on za sada jedini kandidat, odlučiti Predsjedništvo Skupštine Kosova.

Tači je rekao da je rok za izbor predsjednika 6. mart i da će Skupština Kosova "do tančina ispoštovati ustavne i zakonske procedure".

Prema njegovim riječima, izbor predsjednika je nakon oslobođenja Kosova praćen ponekad s pravom ponekad s nepotrebnom galamom, ali je uvjek pronađeno rješenje, dok je sada situacija jasna pošto postoji vladajuća koalicija koja ima više od dve trećine glasova.

"Imamo istu agendu. Nemam nikakvu dilemu niti sumnju jer imam puno povjerenje u vladajuću koaliciju i vidim izbor kao proces koji treba da bude okončan u redovnom ustavnom roku i uz poštovanje političkog sporazuma, uz poštovanje svih procedura i u jednom transparentnom procesu", rekao je Tači.

On je izrazio uvjerenje da će se opozicija osvijestiti i da neće ići ka tome da svako političko pitanje iskoristi za partijske interese, jer nasilje nikome neće donijti ni jedan jedini glas, već samo može da šteti Kosovu.

Tači je kazao da vidi sebe kao predsjednika s potrebnim političkim iskustvom na domaćem i međunarodnom planu.

"Ja sam vodio vladu u dva mandata i ja sam lider s najviše glasova na izborima. Vjerujem da imam potrebno domaće i međunarodno iskustvo. Služiću svim građanima Kosova bez razlike. Ispoštovaću sve ustavne odgovornosti i ovlašćenja koje ima predsjednik", kazao je Tači.

On je rekao i da smatra da Kosovo nije u krizi, već da se radi o neregularnom opozicionom djelovanju, koje je arbitrarno i koje nema veze s političkom i građanskom tradicijom Kosova.

Takođe, on smatra i da bi ukoliko bi se išlo na izbore vladajuća koalicija ponovo bila pobjednik.

XS
SM
MD
LG