Dostupni linkovi

Zapad pritišće Rusiju da prestane bombardirati Alep


Rusija je u Vijeću sigurnosti bila suočena s pritiscima Zapada kako bi prestala bombardirati sirijski grad Alep, ali nije nimalo promijenila svoje stajalište uoči međunarodnog sastanka o Siriji u Minhenu.

Tokom konsultacija u Vijeću o humanitarnom stanju u Siriji, Moskva je ponovo odbacila zapadne kritike.

Rusija nije iznijela pojedinosti o prijedlozima koje će iznijeti u četvrtak u Minhenu gdje će doći 17 zemalja Međunarodne skupine za podršku Siriji.

Moskva je najavila da će tom prigodom podastrijeti ideje o eventualnom prekidu vatre, ali ruski veleposlanik Vitalij Čurkin nije želio novinarima ništa o tome reći.

"Nastavit ćemo promicati političko rješenje i brzi nastavak prekinutih međusirijskih pregovora", rekao je.

On je optužio zapadnjake da politički iskorištavaju humanitarnu krizu u Siriji. "Nećemo se izvinituza ono što radimo u Alepu kao podršku režimu Bashara al-Assada", rekao je i istaknuo da je ruska vojna kampanja "vođena vrlo transparentno".

Ranije je francuski veleposlanik Francois Delattre rekao da "režim i njegovi saveznici moraju poštivati humanitarne obveze, prekid bombardiranja naslijepo, ukidanje opsade sirijskih gradova i omogućiti potpuni humanitari pristup".

"Ne tražimo uslugu, to je apsolutna obveza po međunarodnom pravu", naglasio je.

Tokom sastanka Vijeća, Rusija je navela da će na konferenciji u Minehnupodastrijeti prijedloge za prekid vatre. Taj sastanak su tražili Novi Zeland i Španija kako bi se razgovaralo o hiljadama sirijskih izbjeglica potjeranih iz Alepa i blokiranih na turskoj granici.

XS
SM
MD
LG