Dostupni linkovi

UNHCR: Malo vjerovatna velika koncentracija izbjeglica u Srbiji


Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder izjavio je da je malo vjerovatno da će Srbiju zadesiti velika koncentracija izbjeglica.

"Malo je vjerovatno da će se u Srbiji zadesiti velika koncentracija izbjeglica. Ne bi trebalo da paničimo, previše da brinemo, broj se smanjuje na manje od 2.000 na dan, za razliku od 10.000 koliko ih je bilo u oktobru", rekao je Šoder za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da je rano za procjene kakve bi posljedice bile za Srbiju ako Austrija limitira broj izbjeglica koje će primiti ove godine na 37.500, kako je najavio šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

"Rano je da se kaže, kroz Srbiju prolazi 2.000 izbeglica na dan, biće potrebno mnogo vremena pre nego što ova kvota bude ispunjena i istovremeno to nije pretočeno u zakon. Mislim da je Austrija zatražila samo mišljenje. Rano je za spekulacije. Ne verujem da će imati nekog efekta", kaže Šoder.

Na pitanje da li je sa srpskim vlastima razgovarano o planu da se razmjesti 6.000 ljudi u Srbiji, Šoder je rekao da se o tome razgovaralo još od prošlog ljeta u okviru priprema za zimu, kako se migranti ne bi smrzavali.

XS
SM
MD
LG