Dostupni linkovi

Šef NSA: Severna Koreja ponovo aktivirala nuklearni reaktor u Jongbjongu


Direktor Nacionalne američke obaveštajne agencije (NSA) Džejms Klaper rekao je danas da Severna Koreja planira da ponovo pokrene proizvodnju nuklearnog oružja u narednim nedeljama ili mesecima.

Obraćajući se Komitetu za oružane snage SAD, Klaper je rekao da NSA ima podatke da je Pjongjang proširio fabriku za obogaćivanje uranijuma i restartovao nuklearni reaktor u glavnom nuklearnom kompleksu Jongbjonu.

Reaktor u nuklearnom kompleksu Jongbjong ugašen je 2007. godine, a vlasti u Severnoj Koreji najavile su ponovno adaptiranje kompleksa 2013. godine.

Šef NSA izjavio je da nuklearni reaktor radi dovoljno dugo i da je pitanje trenutka kada Severna Koreja može početi da proizvodi nuklearno oružje.

On je naveo da "posebno zabrinjava činjenica da Pjongjang ne želi da eksperimentiše sa malim nuklearnim arsenalom, već da planira njegovo proširenje".

Američki eksperti, koji se bave nuklearni naoružanjem, navode da Severna Koreja trenutno ima 10 bombi, ali da bi njihov broj mogao da poraste izmedju 20 i 100 do 2020. godine. ;

Klaper je izjavio da Pjongjang usavršava proizvodnju nuklearnih projektila srednjeg dometa koji mogu biti direktna pretnja za SAD.

XS
SM
MD
LG