Dostupni linkovi

Kolumbija: Više od 22.600 zaraženih zika virusom


Više od 22.600 ljudi zaraženo je virusom zika, od kojih 2.280 trudnica, saopštile su vlasti u Kolumbiji.

"Ukupno 25.645 osoba je registrovano s virusom zika u celoj zemlji, među kojima je kod 22.612 potvrđena zaraza a kod 3.033 se još rade analize", navele su kolumbijske zdravstvene službe.

Kolumbijske vlasti saopštile su u petak da su registrovana tri smrtna slučaja povezana s virusom zika.

"Možemo da potvrdimo tri smrtna slučaja povezana s virusom zika. Kod tih pacijenata je otkrivena i neurološka bolest, Gijen-Bareov sindrom", izjavila direktorka kolumbijskog Insituta za zdravlje Marta Lusija Ospina.

Stručnjaci su ranije sumnjali da virus može da izazove Gije-Bareov sindrom, autoimunu bolest perifernog nervnog sistema.

Kolumbija je pored Brazila zemlja koja je u svetu najviše pogođena epidemijom virusa zika za kojeg se sumnja da kod beba može da izazove mikrocefaliju, oštećenje rasta lobanje i mozga.

Za sada ne postoji lek niti vakcina protiv te bolesti. Leče se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po telu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana posle ujeda komarca, koji su osnovni prenosioci zaraze.

Virus, identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljne posledice.

XS
SM
MD
LG