Dostupni linkovi

Odbor Vatikana za istagu seksualnog zlostavljanja isključio jednog člana


Savetodavni odbor Vatikana za slučajeve seksualnog zlostavljanja odlučio je u subotu da isključi jednog od svojih članova, britanca Pitera Sondersa, jer se nije slagao s komisijom po nekim pitanjima.

Sonders je i sam kao dete bio žrtva zlostavljanja, a bio je oštri kritičar Vatikana zbog sporog napredovanja u sprovođenju mera u zaštiti dece i kažnjavanju biskupa koji su skrivali sveštenike osumnjičene za zlostavljanje dece.

On je, takođe, tražio da odbor odmah interveniše u pojedinačnim slučajevima, a ne samo da pravi dugoročne politike za borbu protiv zlostavljanja.

Tokom sastanka odbora u subotu, "odlučeno je da Piter Sonders uzme odsustvo iz članstva da razmisli kako bi najbolje mogao da podrži rad odbora", saopštio je Vatikan.

Ta odluka predstavlja udar naporima pape Franje da pokaže odlučnost u borbi protiv zlostavljanja, pošto su Sonders i još jedna žrtva Meri Kolins davali kredibilitet odboru, ocenjuje Asošijeted pres.

Sonders je u intervju za AP rekao da su ga članovi komisije pitali da se povuče pošto su zaključili da ne mogu više da mu povere rad u okviru mandata komisije.

XS
SM
MD
LG