Dostupni linkovi

Hrvatska: Zbog nedolaska odvjetnika Sanader nije dovršio obranu


Ivo Sanader

Zbog nedolaska njegovih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader u četvrtak nije nastavio iznositi svoju obranu u slučaju Planinska, a nova je rasprava zakazana za 1. veljače.

Na dva prethodna ročišta Sanader je ustvrdio da je odluku o kupnji sporne zgrade, bez njegova znanja, potpisala i na dnevni red vlade uvrstila njegova zamjenica Jadranka Kosor. Sanader je ponovio da on nije imao ništa s transakcijom zbog koje je optužen da je primio 17 milijuna kuna provizije.

Tužiteljstvu je predbacio i da nije izmijenilo optužnicu u ovom slučaju ni nakon što je Ustavni sud zaključio "da se političke odluke vlade ne mogu inkriminirati".

Uskok tvrdi da je bivši premijer primio mito nakon što je ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković, temeljem vladine odluke, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru u obiteljsku kuću odnio novac u kutiji za hrenovke.

U svojoj obrani Sanader je ustvrdio i da je istina o Planinskoj upravo suprotna od onoga što tvrdi optužnica i tužiteljstvo, odnosno da je zabranio kupnju te nekretnine još kada je prvi put čuo za tu ideju, a kada su se kao kupac spominjale Hrvatske šume.

XS
SM
MD
LG