Dostupni linkovi

Sud BiH zabrinut zbog pritisaka na ovu instituciju


Sud Bosne i Hercegovine, u saopštenju za javnost, izražava duboku zabrinutost atmosferom koja se u javnosti kreira posljednjih dana, a kojom se ova institucija nastoji politizirati, a rad njenih sudija degradirati.

Sudije Suda Bosne i Hercegovine trenutno rade u teškim uslovima jer intenzitet pritisaka, koji dolazi sa više strana, počinje prevazilaziti granice podnošljivosti, navodi se u saopštenju.

“Ovim putem ponovno apelujemo na sve one, koji su se proteklih dana odvažili iznositi neosnovane i ničim utemeljene optužbe na rad Suda BiH, da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji nanose veliku štetu kako pravosuđu, tako društvu i državi uopšte. Svakodnevni pritisci, politički, medijski, akademski, kao i pritisci advokatskih timova, kojih ne manjka ovih dana, ni na koji način ne doprinose nastojanjima BiH da konačno krene putem moderne evropske zemlje u kojoj svako nesmetano radi svoj posao. Stoga, ponovno tražimo od onih, koji dolaze iz različlitih segmenata društva, a neosnovano se smatraju kompetentnim za komentarisanje rada državnog pravosuđa, da se suzdrže od miješanja u naš posao koji podrazumijeva provođenje zakona države Bosne i Hercegovine”, ističe se u saopštenju.

Iz Suda BiH je saopšteno I da pritisak koji se na Sud BiH vrši zbog predmeta Naser Orić je potpuno neprihvatljiv I mora odmah prestati.

Izuzetno je teško raditi u uslovima u kojima se na ovako otvoren način nastoji uticati na Sud.

“Apelujemo na Udruženje majki Srebrenice, koje traže oslobađauću presudu, kao i na one koji traže osunujuću, da se kreću u okviru rada svojih udruženja i da se ne miješaju u rad pravosuđa. To se, također, odnosi i na Udruženje Zelene beretke, Udruženje RVI, kao i na Savez logoraša regije Birač koji opet, s druge strane, traži proširivanje optužnice. Ovakva vrsta pritiska je nedopustiva i potpuno bespotrebna, jer ni na koji način ne može uticati na tok samog postupka”, navodi se u saopštenju za javnost Suda BiH.

XS
SM
MD
LG