Dostupni linkovi

UN obezbjedjuju 47 miliona dolara pomoći Srbiji za izbjeglice


Tim UN u Srbiji predstavio je danas novi Regionalni plan za izbjegličku i migrantsku krizu, koji predvidja pružanje pomoći zemljama na zapadno-balkanskoj i istočno-mediteranskoj ruti.

Prema novom planu UN za pomoć Srbiji u toku ove godine biće izdvojeno više od 47 miliona dolara. Pomoć obezbijeđena ovim putem uključuje hranu, humanitarnu pomoć i pružanje razvojne pomoći Vladi Srbije za rješavanje potreba migranata u sljedećim oblastima: zaštita, obrazovanje, zdravstvo i ishrana, logistika, skloništa, pomoć lokalnim zajednicama, saopšteno je iz UN tima u Srbiji.

"Pokretanje novog Regionalnog plana proteklo je iz iskustva velikog broja aktera. Mnoge donatorske zemlje interesovale su se za probleme sa kojima se suočavaju zemlje duž zapadno-balkanske rute. Ovo je izuzetna prilika da se pohvali saradnja UN agencija, Vlade Srbije i organizacija civilnog društva", izjavila je Irena Vojackova-Solorano, glavni koordinator UN u Srbiji.

Koordinatorka UN naglasila je da novi plan nije reakcija na najavljeno zatvaranje granica pojedinih zemalja centralne i zapadne Evrope za migrante.

"Videćemo kako će vlade zemalja nekih članica EU da promijene situaciju na terenu. Plan finansijske pomoći projektovan je na osnovu iskustva iz prošle godine zato što je to jedino iskustvo koje imamo", rekla je ona.

Prema navodima UNHCR-a, od 17. novembra kada je Srbija zatvorila svoje granice za migrante koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja, broj izbjeglica koje prolaze preko teritorije Srbije opao je na prosječno 2000 ljudi dnevno.

XS
SM
MD
LG