Dostupni linkovi

FHP Kosova : Slučaj Ivanović vođen profesionalno


Glavni pretres u slučaju Olivera Ivanovića vođen je sa izuzetnom profesionalnošću od strane pretresnog veća, utvrdio je Fond za humanitarno pravo na Kosovu, a na osnovu redovnog praćenja glavnog pretresa i pristupa službenoj dokumentaciji u ovom predmetu.

Kako su saopštili, stranke u postupku su i male priliku da koriste sva svoja procesna prava koja im pripadaju na osnovu zakona i međunarodnih konvencija.

“Ne sporno je da je optuženi Ivanović kritičnog dana bio na mestu događaja, ali je ostala nerazjašnjena njegova konkretna uloga, da li je izdavao naređenja za ubistvo civila, koje je konkretne radnje preduzeo kritičnog dana”, stoji u saopštenju Fonda, i dodaje se da se razjašnjenje očekuje pismenom presudom, povodom koje će FHP objaviti detaljnu analizu slučaja.

Međunarodno veće Osnovnog suda u Mitrovici je 21. januara 2016. objavilo presudu kojom je Oliver Ivanović oglašen krivim za izvršenje krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i izreklo mu je kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

XS
SM
MD
LG